ביטחונות בתהליך המשכנתא
מה משמעות הביטחונות ומטרתם. למה זה חשוב? ומה זה בכלל בטחונות?
כאשר הבנק מעמיד משכנתא הוא מעוניין לקבל בטחונות להלוואה. מה הבנק רוצה לקבל? האם הבנק מוכן להתפשר על איכות הבטוחה? מה הבנק מנסה לבטח בעצם, את התשלומים החודשיים? או אולי את מכירת הנכס במקרה של מימוש? ואם הביטחון לא מושלם, איך הבנק יממש את הנכס?
הביטחון הכי טוב שהבנק יכול לשאוף אליו הוא משכנתא כך שבכל הלוואה שהבנק יוציא שמבוססת על שיעבוד נכס, הבנק ירצה לקבל משכנתא רשומה בפועל.
משכנתא בפועל ניתן לקבל כאשר הנכס רשום פיזית על שם הלווה בלשכת המקרקעין, דהיינו נדרש שהנכס יהיה רשום בטאבו ושהלווה או הממשכן יהיה רשום כבעל זכויות ברוב המשכנתאות שאנחנו מטפלים , אין את האפשרות לרשום משכנתא בפועל, או בגלל שהדירה עדיין רשומה על שם המוכר או בגלל שהדירה אינה רשומה בטאבו.
אז מה הפתרון? במקרים אלו, הבנק בעצם "מתפשר" על טיב הבטוחה, תוך שהוא דואג לבטח את עצמו להגיע בהמשך למצב של משכנתא, או שיהיה בידו לפחות את הכלים לממש את הנכס גם בהעדר משכנתא בפועל.
סוגי הביטחונות הקיימים לצורך כך הם רבים, ומותאמים לפי נתוני הנכס / העסקה, חלקם מיועדים כדי לבטח את הבנק שיקבל בסוף משכנתא בפועל ככל ויתאפשר, וחלקם כדי לקדם את העסקה עצמה.
- ייפוי כוח נוטריוני לבנק – נועד לאפשר לבנק לבצע בעצמו העברת זכויות ורישום הנכס והמשכנתא במידה וזה לא יקרה.
- רישום משכון ברשם המשכנות – נועד לאפשר קדימות לבנק במימוש בטרם נרשמה משכנתא בפועל.
- הערת אזהרה – כשמו כן הוא המטרה להזהיר את הבודק שיידע שקיימת משכנתא על הנכס למרות שטרם נרשמה בפועל (ההערה נרשמת על קיום "התחייבות")
- התחייבות מוכר – המוכר מתחייב לבצע את העברת הזכויות ולרשום באותו מעמד משכנתא לבנק או להשיב כספים במידה ולא תתאפשר העברת זכויות.
- התחייבות מנהל / גוף רושם – בנכס שאינו רשום בטאבו, המנהל או החברה המשכנת מנהלת את הרישומים ומפיקה לבנק "התחייבות לרישום משכנתא" ברגע שיתאפשר, ועז אז הם מנהלים את הרישום לכל דבר.
- התחייבות להמצאת התחייבות – התחייבות מוכר בעסקה שאינה רשומה בטאבו, ובו הוא מתחייב במהלך העברת הזכויות לדאוג להמציא לבנק "התחייבות מנהל / גוף רושם"
- אישורי זכויות – תחליף לנסח טאבו, במקרים שבהם אין נסח או אין עדיין פרצלציה, ובו מופיע ההתחייבות של המנהל / הגוף הרושם.
- הסבת ערבות – הביטחון של הבנק להחזרת כספים במידה והבניה לא תסתיים בדירות יד ראשונה בפרויקטים מלווים.
- מכתב כוונות – נותן לבנק את הביטחון שהשעבוד הקיים יוסר.
- מכתב החרגה – משחרר את הדירה מהשעבוד הכללי במידה ויש.
בהצלחה!!